De goedkoopste manier om flyers te drukken

Je kunt bij een drukkerij of een online printservice terecht om flyers te drukken, maar als je weinig budget hebt kun je ook zelf flyers drukken. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je zelf flyers wilt drukken voor een evenement of je startende onderneming.

Laser of inkjet

Laserprinters zijn duurder in aanschaf, maar goedkoper in gebruik. Een nadeel is dat de meeste laserprinters alleen in zwart-wit afdrukken. Als je alleen tekst op je flyer wilt en over een laserprinter kunt beschikken is dit de voordeligste optie. Gebruik je kleur en/of afbeeldingen, dan is een all-in-one inkjetprinter/kleurencopier de beste keus.

DPI en afdrukscherpte

De printkwaliteit wordt mede bepaald door de hoeveelheid stipjes per inch, dpi genoemd (dots per inch). De standaard bij all-in-one inkjetprinters is 600 x 600 dpi. Hoe hoger het aantal dpi, hoe scherper je afdruk.

Kies voor losse cartridges

Wil je een inkjet kleurenprinter kopen voor het afdrukken van flyers, let dan goed op de samenstelling van de cartridges. Een printer met vier cartridges (zwart, cyaan, magenta en geel) verdient de voorkeur boven die met twee (zwart en kleur). Bij die laatste moet je namelijk de hele cartridge vervangen als één van de kleuren op is, ook al zijn de andere nog vol.

Let op de aanschafprijzen

Inkjetprinters zijn soms spotgoedkoop, maar passende cartridges vaak onevenredig duur. Let bij de aanschaf van een printer dus ook op de prijs van de cartridges en kijk of er ook merkloze alternatieven zijn. Verschillende online inktservices bieden daarnaast opnieuw gevulde cartridges aan die even goed zijn als het origineel, maar stukken goedkoper.