De grote ontbijtkoek test

Of je nu een klein of een groot gezin hebt, in de ochtend is het meestal spits. De één moet nog even snel onder de douche terwijl de ander al wegrent om de bus te halen. Tijd voor een verantwoord en uitgebreid ontbijt is er meestal niet bij. Toch willen we snel even iets in onze maag, want anders voelen we ons flauw. Ontbijtkoek is hiervoor de perfecte oplossing. Goede ontbijtkoek is ook gemakkelijk mee te nemen in de auto, op de fiets of in de trein, zonder gekruimel of geplak.

Ontbijtkoekentest
Voor deze test hebben we 4 verschillende soorten ontbijtkoek laten testen door een 6-tal jongens in een leeftijd tussen de 16 en 18 jaar. We hadden 2 borden, één met plakjes ontbijtkoek van 1 cm dik, en één bord met plakjes ontbijtkoek van 1 cm dik met een laagje roomboter. De jongemannen zaten op de bank en waren druk bezig met laptop, telefoon of computerspelletjes. Tijdens het computeren werden de plakjes weggewerkt, en vroeg ik om commentaar.

De volgende ontbijtkoeken zijn geproefd en getest:
-De meest bekende, Peijnenburg ontbijtkoek, met een prijs van 0,26 Euro per 100 gram
-Plus ontbijtkoek, met een prijs van 0,245 Euro per 100 gram
-De goedkoopste, van Zoelen ontbijtkoek, met een prijs van 0,11 Euro per 100 gram
-De duurste, ambachtelijk bereidde ontbijtkoek van de warme bakker, met een prijs van 0,62 Euro per 100 gram.

De goedkoopste ontbijtkoek van ‘van Zoelen’ bleek erg droog en kruimelig en was moeilijk weg te krijgen. De jongens hebben de droge plakjes laten liggen, maar met roomboter waren ze bijna allemaal op. De Plus ontbijtkoek was droog en toch plakkerig, wat resulteerde in veel vingerafdrukken op het computermateriaal. Dit vonden de jongens helemaal niet fijn en onhandig. De smaak was met en zonder roomboter prima, want alle plakjes waren op. De Peynenburg ontbijtkoek was zeer regelmatig van vorm, beetje vlak van smaak maar wel smeuïg en met en zonder roomboter prima weg te werken. Ook deze plakjes waren allemaal op. De ambachtelijke ontbijtkoek van de warme bakker verdiende echter de voorkeur. Precies goed volgens de jongens; zacht, smeuïg, niet plakkerig en een heerlijke smaak. Roomboter was wel lekker, maar eigenlijk niet nodig.

Conclusie; jongens in de leeftijd tussen de 16 en 18 jaar hebben altijd honger. De lekkerste smeuïge en niet plakkende koek komt gewoon van de warme bakker. Een voordelige en toch lekkere tweede keuze is de ontbijtkoek van Peijnenburg die ook niet kruimelt of plakt.