De prijzen voor het afsluiten van een hypotheek vergelijken

Heb je een huis gezien en zou je dit graag willen kopen? Dan zul je een financieel adviseur moeten inschakelen die je kan helpen bij de aankoop en financiering van de woning. Een woning kopen is echter geen dagelijkse bezigheid en moet daarom een zorgvuldige beslissing zijn.

Je mag dan ook best wat verwachten van een financieel adviseur. Het afsluiten van een hypotheek kost je aardig wat geld, daarom is het verstandig om prijzen zoveel mogelijk te vergelijken.

De hypotheekrente vergelijken

Via diverse websites kun je de huidige hypotheekrente vergelijken van diverse aanbieders. Zo biedt ASR Verzekeringen bijvoorbeeld een hypotheekrente aan van 2,25% met Nationale Hypotheek Garantie, terwijl je bij ABN AMRO een hypotheekrente betaalt van 2,55%, inclusief Nationale Hypotheek Garantie. Aegon zit er een beetje tussenin, daar betaal je namelijk 2,35% rente.

Kosten financieel adviseurs vergelijken

Niet alleen de rente van de hypotheek moet vergeleken worden, ook aan het inschakelen van een financieel adviseur hangt een kostenplaatje. Zo is bijvoorbeeld bij Hypotheek Visie het eerste gesprek altijd gratis en hoor je tijdens dit gesprek wat de kosten zijn voor het afsluiten van de hypotheek. Dit heeft als voordeel dat jij je gratis kunt oriënteren. Het nadeel is dat je nu nog niet direct weet wat je gaat betalen voor het desbetreffende hypotheekadvies.

Sluit je een hypotheek af bij de bank, dan betaal je meestal een bedrag rond de € 2.000,00. Er zijn echter ook financieel adviseurs die slechts € 1.000,00 in rekening brengen, of bijna het dubbele tarief berekenen van de bank. Veel heeft te maken met het onderscheid in dienstverlening.

Bereid je goed voor

Kortom, een hypotheek afsluiten kan een duur grapje zijn. Bereid je daarom goed voor en zoek zoveel mogelijk zelf uit. Dit kan je flink wat kosten besparen. Kijk eens op de website van AFM voor diverse praktische tips.