Je goud verzilveren: wat levert het op?

De prijs van goud is al jaren vrij stabiel. Het verkopen van goud is dan ook een uitstekende optie voor wie wat contant geld nodig heeft. Veel mensen hebben goud in huis, bijvoorbeeld in de vorm van sieraden, munten of (andere) erfstukken. Wil je dit verkopen, dan kun je hiervoor op veel plaatsen terecht. Bij het verkopen van je (oude) goud zijn de volgende zaken van belang:

  • het gewicht
  • de zuiverheid (uitgedrukt in karaat)
  • de actuele goudkoers

Rekensom
Het is handig om zelf vooraf vast te stellen hoe zwaar je sieraad of gouden voorwerp precies is. Op basis van dit gewicht en de zuiverheid (zie hieronder), kun je het aantal grammen puur goud berekenen. Aan de hand van de goudprijs per gram weet je hoeveel het je gaat opleveren. Je voorkomt op deze manier ook dat de inkopers je goud ergens achter de toonbank wegen en het gewicht naar beneden afronden.

Waarde
Daarnaast probeer je de koers natuurlijk ook onafhankelijk vast te stellen. Ga niet direct in zee met een inkoper zonder rond te kijken naar andere aanbiedingen. Je wilt niet ingaan op een ogenschijnlijk goede aanbieding, die uiteindelijk helemaal niet de beste prijs biedt voor je goud.

Tenslotte de zuiverheid. Puur goud wordt aangeduid met 24 karaat. Veel sieraden zijn gemaakt van 14 karats goud, omdat dit vrij hard is. Een gram veertienkaraats goud staat gelijk aan ongeveer 0,6 gram puur goud.