Welke energieleverancier kies ik?

Schrik je ook elk jaar weer bij de eindafrekening van je energienota. Je zult niet de eerste zijn die flink wat geld moet bijleggen. Juist dan kan het heel interessant zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het voorkomt volgend jaar hetzelfde probleem.

Welke gegevens moet je bij de hand hebben?

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met vergelijken, is het verstandig om een aantal gegevens bij de hand te hebben of over na te denken:

  • Wat voor meter heb je? (enkel of dubbel)
  • In wat voor woning woon je?
  • Wat is je huidige verbruik
  • Hoeveel mensen wonen er bij jou in?
  • Welk soort contract wil je?
  • Wat voor energie wens je?

Gebruik de Energievergelijker van de Consumentenbond

Energieleveranciers vergelijken kan heel goed met de Energievergelijker van de Consumentenbond. Je kunt hier gemakkelijk je postcode, gemiddeld verbruik en je huidige energieleverancier invoeren. Na het invullen van je gegevens gaat de Energievergelijker voor jou op zoek naar de goedkoopste aanbieder.

Een voorbeeld rekensom

Stel je voor: je bent alleenstaand en je woont in Rotterdam en beschikt over een dubbele meter. Voor elektriciteit verbruik je zowel in de piek- als daluren 800 kWh per jaar en qua gas verbruik je 1200 m3 per jaar. Je huidige energieleverancier is Energiedirect.nl. Klik je op vergelijken, dan kun je zien welke energieleveranciers erg hoog scoren.

Echter, je hebt dan nog niet gefilterd op welk product je wilt. Dit kun je bij de resultaten direct doen. Kies je voor een vast tarief, dan zul je zien dat Budget Energie nog steeds bovenaan staat en Nuon op nummer 2. Kortom, het is een handige manier om over te stappen naar een andere energieleverancier mocht je onnodig veel betalen voor je energie.